söndag 9 mars 2014

Vecka 10

Veckan som gått har präglats av att vi har fått en ny klasskamrat. Han heter William och kommer från Stockholm, närmare bestämt Haninge. William kom till klassen i onsdags och har fått ett bra bemötande från hela klassen precis som det ska vara.
Eftersom vädret blivit lite bättre är det fotboll som gäller på rasterna numera. Våra gamla fotbollar har legat på taken ett bra tag så det blev till att köpa in en ny i veckan som gick. Tänk att en enda fotboll kan vara en så bra investering!
I onsdags spelade hela klassen fotboll tillsammans på rasterna och förutom att eleverna mår bra av att röra på sig går arbetet på lektionerna så mycket bättre efter en bra rast med rörelse och motion.
Just bristen på utevistelse har varit mycket märkbar under den här tråkiga och gråmulna vintern. Det har varit mycket tjat på eleverna att de måste gå ut och åtminstone få lite frisk luft men vad kan man säga när vädret varit som det varit?

Utevistelse och motion och rörelse är livsviktigt för att må bra och att kunna tillgodogöra sig undervisning men också maten som serveras i skolan och den man äter hemma såklart.
Som alla säkert redan sett från insändare i HN, har vi fått igång en debatt om maten som serveras i skolan.
Vi har egen kock på skolan under tiden som det renoveras på PS och maten är alldeles utomordentligt god! Det märks på eleverna att de äter ordentligt på lunchen och arbetslusten och kapaciteten är mycket större med bra mat i magen.

Bra näringsrik mat på lunchen, utevistelse med rörelse på rasterna och god och tillräcklig nattsömn är A och O för att eleverna ska ha förutsättningar att göra ett bra skolarbete. Just nattsömnen är av otroligt stor betydelse för återhämtning för hjärnan. När vi hade dagen om Netscan för några veckor sedan tog skolsköterskan Ingemo upp just vikten av god och icke minst tillräcklig nattsömn. Ett nog så stort problem med uppkoppling dygnet runt. Hon rekommenderade runt 10 timmar som ett snitt för elever i den här åldern.

Alla i vår klass är jättebra på att ta med sig frukt till skolan men, ett litet aber finns det, och det är att alla inte inser när det är lämpligt att äta just på lektionstid. Man får såklart äta frukten på rasten också men det gör inte så många när man får äta på lektionstid.  Eftersom detta att äta frukt på lektionstid är mitt påhitt får jag styra lite mer över när på lektionen det är lämpligt att sitta och äta frukt.
Just matte är ett krävande ämne för hjärnan och då är det bra att tillföra socker i form av frukt. Det passar mycket bra att sitta och äta under eget arbete men inte under ex en genomgång på tavlan.
Vinsten av detta är säkert mycket större än att jag ibland behöver vara tydlig med när man äter!

Läxor i vecka 11:
Torsdag 13/3: Faktaläsning, Rymdskeppet Tellus, sid 32-36
Torsdag 13/3: Engelskaläxa till kap. How do you get to school? Glosor på sid. 97-98
                       Eleverna kommer också att få träna på lektionstid på tisdag och onsdag.
Fredag 14/3:  Matteläxa, tabellen som vanligt, men kanske också nåt i boken.

Händer i vecka 11:
Måndag 10/3:  Lov för alla elever! Studiedag för all personal.

Fortsatt trevlig Helg! / Birgitta

                         








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar