fredag 4 oktober 2013

Vecka 40

Tiden går så fort! Fredag nu igen och inte var det längesen heller...
Vi håller ett högt tempo i klassen och det funkar bra.
I måndags såg vi som vanligt på Lilla Aktuellt, som är nyheter för barn. Mycket bra program och även sevärt för vuxna. Till det skriver klassen faktameningar om innehållet.
Tisdagen ägnades åt friidrott på Påskbergsvallen. Fint väder och trevliga elever! Vad kan man mera önska sig? Alla kämpar på  och gör sitt bästa precis såsom det ska vara.
Onsdagen innehöll både idrott och slöjd. Sen började vi på en ny bok i svenska, Språkskrinet åk 5!
På engelskalektionen fick alla träna på sina glosor eftersom läxan kom lite sent. Vi använder glosmastaren.se  som är kopplad till varje kapitel i engelskaboken. praktiskt!
Onsdagen innehöll även ett Elevråd för åk 1-6. Wilma och Melker var där och framförde våra åsikter.
Torsdagar och fredagar är dagar som kan bli tröttande eftersom det inte finns några övningsämnen de dagarna. Då gäller det att variera sig och ha olika delmoment under en lång lektion.
Vi startade ett nytt avsnitt i matte som handlar om geometri. Kommer att arbeta med det ca tre veckor.
I NO läser vi ordentligt om vår kropp. Igår repeterade vi blodet och hjärtat och idag gled vi in på skelettet och musklerna. Eleverna kommer att bli mycket allmänbildade när vi är klara med detta.
Vi tittar på många bra filmer när vi läser om kroppen.
På fredagens målpass blev det till att skriva klart en saga som vi ska läsa för våra fadderbarn på torsdag.
I media tas det ofta upp läsningens betydelse för inlärningen. Efter jul kommer "En läsande klass" att presenteras på TV med hjälp av författaren Martin Widmark, som själv är lärare i botten. Han och många fler tycker att vi måste göra nåt åt de dåliga resultaten i läsförståelse bland svenska elever. jag är mycket intresserad av detta men som ni redan vet läser vi ju jättemycket i skolan varje dag.
Lovade klassen förra fredagen att jag som skulle besöka Bokmässan skulle ta en titt hos vårt favoritförlag Argasso, vilket jag också fick tillfälle att göra. De blev jätteglada att höra att vi i 5B i Lindbergs skola läser så många av deras böcker.
Har i veckan också börjat på en ny bok i högläsning för klassen. Det blev en gammal favorit, som heter Matilda av Roald Dahl. Det verkar som om alla gillar den redan!
Vi får inte glömma högläsningen, som är så viktig för att utveckla ordförrådet bl. a.
Händer i vecka 41:
Utbildning för våra ARIL-elever på måndag. Agnes och Hampus får detta.
På fredag blir det brandövning, då vi ska träna oss att komma ut snabbt ur våra lokaler smt att ställa upp på bestämda platser. Jätteviktigt! 
Läxor i vecka 41:
Ny tabelläxa 1 - 8.  Träna hemma gärna på mult.se   Förhör på tisdag.
Ny matteläxa, att rätta sin diagnos!  Eleverna har fått hem sina böcker i en plastficka. Obs! Tillbaka senast fredag!
Engelskaläxa till torsdag: Att träna inför första diagnosen i engelska, Progress Test 1. De kommer att få sidor i Textbook och Workbook att läsa på hemma.
Trevlig Helg! / Birgitta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar